Undervisningsside for Stjerne og krystal ***

Hvem er Nykøbing Sjælland?

Nykøbing Sjælland er en af tre byer i Danmark, der hedder Nykøbing. ’Nykøbing’ er en betegnelse tilbage til middelalderen for en by, hvortil der var knyttet handel, en købstad. Nykøbing Sjælland er beliggende i Horns Herred i det nordvestlige Sjælland ud til Isefjorden. Byen havde i middelalderen en stor betydning for handel og fiskeri. I dag lever byen overvejende af turisme fra sommerhusområderne ved kysten ud til Kattegat.

På turistbureauets hjemmeside præsenteres byen på denne måde:

”Mellem Kattegat og Isefjord ligger Nykøbing Sjælland, Odsherreds købstad. Fra bykernen til de hvide sandstrande ved Kattegat er der blot 2 km. Hvor byen slutter, begynder sommerhusbebyggelsen.

Selv om byen blot har 6.000 indbyggere, så byder den på et imponerende udbud af specialbutikker, supermarkeder, caféer og restauranter.

I dag er byen det naturlige centrum for et stort sommerhusområde, der strækker sig fra Rørvig i øst til Klint i vest. Hver sommer myldrer byens gågade med turister og sommerhusejere.” Kilde

Thøger Jensen

Stjerne og krystal ***

Af Thøger Jensen

Mens Signe fik frisket frisuren op i Salon Krøltop, gik Lars en tur hen ad gågaden. Et teater, tøj, sko, isenkram, en boghandel, et par optikere. Men det var først, da han rundede et hjørne og kom til en af byens genbrugsbutikker, at noget for alvor fangede hans interesse. I en af rodekasserne ved siden af døren lå en lille støvet plasticpose med fem sten. Souvenirs fra en rejse velsagtens, måske stammede de fra Berlinmuren? Nede i posen lå der en falmet gul seddel. Lars fandt læsebrillerne frem fra jakkelommen: Lapis philosophorum, Syd-Ægypten, 1962.

– Hvad skal de her sten koste? spurgte han og lagde posen på disken.

Den ældre dame tog også sine briller på og granskede indholdet.

– De er fra Ægypten, sagde hun.

– Ja, sagde Lars.

– Vil 10 kroner være for meget?

– Næh, og det går vel til et godt formål.

– Syrien, sagde damen og tog imod pengene, vil du have en pose?

– De er jo allerede i en pose.

– Nå ja, sagde hun og smilede lidt forfjamsket.

– Farvel igen, sagde Lars og puttede posen i lommen.

13:47. Signe ville først være færdig om en halv times tid, han kunne vel godt lige nå at drikke en kop kaffe. Der for eksempel, Hotel du Vest. Ingen af cafeens gæster havde børn med, så han slog sig ned i en sofa ved siden af legehjørnet. Så åbnede han posen og hældte stenene ud på bordet. Der fulgte lidt sand med fra Den nubiske Ørken, men hov, hvad var det, en lille grøn konfettistjerne! Den havde han ikke lagt mærke til henne i butikken. Og var der ikke netop nogen grønne stjerner i det ægyptiske flag? En ung fyr gik udenfor på gaden og pudsede vinduerne. I en periode havde Lars også selv været vinduespudser. Det var faktisk sådan, han havde mødt Signe. Han lagde stenene i en række foran sig. To af dem var en slags sandsten, den ene lidt mørkere end den anden. Og så var der to, der lignede bjergkrystal, lidt ridsede, men alligevel ret gennemsigtige. Den femte var både sandsten og krystal, og måske noget mere, nærmest en blanding af det hele. Lidt ligesom mig, tænkte Lars. Han havde foreslået Signe, at de skulle sælge sommerhuset og begynde at rejse noget mere igen.

Undervisningsmaterialer

Om Stjerne og krystal

Temaer

Længsel og møde
Hjemstavn og vejen væk

Ind i teksten

Novellen fortælles med en 3.persons synsvinkel. Handlingen er indskrænket til nogle tilfældige tanker hos hovedpersonen Lars, mens hans kæreste Signe er hos frisøren.

  • Lav en kort beskrivelse af Lars’ gøremål, mens han venter.
  • Fortæl, hvad I umiddelbart mener, der er novellens tema.

Inde i teksten

Novellen består af en kort dialog i begyndelsen og en indre monolog, hvor Lars lader tankerne løbe.

  • Beskriv dialogen mellem ekspedienten og Lars. Hvordan svarer de på hinandens spørgsmål? Hvordan aftaler de pris?
  • Stenene i posen fanger Lars’ interesse. Hvad bemærker han ved dem?
  • Formuler novellens tema på baggrund af jeres iagttagelser. Hvorfor tænker han til sidst på at sælge sommerhuset? Hvorfor hedder novellen Stjerne og krystal.

Ud af teksten

Novellen er ultrakort som mange af Thøger Jensens tekster også er. Den er fyldt med undertekst.

  • Diskuter jeres opfattelse af novellen, idet I inddrager citatet ovenfor om Thøger Jensens forfatterskab.
  • Hvilket billede tegner novellen af Nykøbing Sjælland?

© Henrik Poulsen – Medier og læring I/S