Undervisningsside for En forfatter kommer til Nyborg *

Hvem er Nyborg?

Nyborg ligger på østkysten af Fyn og har indtil 1997 haft fast færgeforbindelse med Korsør på Sjælland. Byen har en lang historie, der især er knyttet til Nyborg Slot. Slottet havde en central rolle i den danske middelalderhistorie (1300-1400 tallet).

På kommunens hjemmeside præsenteres kommunen med disse ord:

”Nyborg Kommune er en attraktiv kommune midt i hjertet af Danmark med hyggelige handelsgader og med flere historiske og kulturelle seværdigheder.” – Kilde

Kaspar Colling Nielsen

En forfatter kommer til Nyborg *

Af Kaspar Colling Nielsen

Da jeg for nylig var på besøg i Nyborg i en uge, udsendt af forfatterforeningen, følte jeg mig som forfatter på en måde, jeg aldrig har prøvet før. Alle i Nyborg vidste jeg kom på besøg, sådan virkede det i hvert fald. Jeg tror der må have stået noget om det i lokalavisen. I hvert fald hilste folk venligt på mig på gaden. Da jeg meldte min ankomst på det lokale bibliotek, som ligger i centrum i en meget smuk modernistisk bygning lige ved slottet, var der en lokal journalist til stede, og bibliotekets ansatte bød mig hjerteligt velkommen og gav mig en kurv med lokale specialiteter. Dagen efter fik jeg en særomvisning på Nyborg slot af en historiker, selvom slottet i øjeblikket er lukket pga. renovation. Nyborg slot blev bygget i 1170 og er imponerende smukt. Historikeren viste mig de rum og sale, hvor nogle af de vigtige danmarkshistoriske begivenheder har fundet sted. Det var i riddersalen på Nyborg slot, at Erik Klipping underskrev den første danske lov, og i samme sal hvor Margrete I tog magten. Dronning Margrete I boede på slottet i sin regentperiode fra 1387 til 1412, hvor hun dannede Kalmarunionen, hvor Sverige og Norge var del af det danske rige. Nyborg var de facto hovedstad i Danmark i middelalderen.

Den følgende dag viste byens borgmester mig rundt i Nyborgs historiske centrum, som er meget velbevaret. Byen minder lidt om Helsingør, bare uden de grimme sprutforretninger til svenskerne, og alt tegner da også til, at Nyborg i nær fremtid bliver optaget på UNESCOS verdensarvsliste. Det er tydeligt, at Nyborgs rige historie betyder meget for byen. Hver sommer er der i juli middelalderfestival på pladsen foran slottet med madmarkeder, boder, lansekampe og meget mere og samme måned afholdes de såkaldte voldspil, hvor et populært teaterstykke bliver opført på slottes volde under åben himmel. Min sidste aften i byen var jeg til premiere i det lokale teater for at se musicalen ”Mød mig på Cassiopeia” fra 1951. Hele byen var der. Unge og gamle, rige og fattige, og jeg hilste på alle dem, jeg havde mødt i løbet af ugen. Mens jeg sad på balkonen og hørte de smukke sange af Kai Normann Andersen ikke mindst, ”Den allersidste dans”, følte jeg mig som en forfatter fra gamle dage, eller måske snarere en forfatter, som spiller, at han er forfatter i en fiktiv fortælling. Det føltes som at være med i et afsnit af Matador. Et afsnit, hvor byen får officielt besøg af en forfatter fra København.

Erik Klipping (Erik d.5.) dansk konge fra 1259 til 1286. Blev myrdet af ukendte gerningsmænd i Finderup Lade i 1286. Han blev begravet i Viborg

UNESCO (under FN) skal fremme fred og bæredygtig udvikling i verden gennem uddannelse og kulturbevaring. Verdensarvslisten er en lang række steder i hele verden, der er udpeget til at have en særlig betydning for menneskeheden på grund af deres enestående kultur eller natur.

Matador er en dansk tv-serie om livet i Korsbæk i 24 afsnit produceret i 1978-1981. Erik Balling har instrueret efter idé af Lise Nørgaard.

Undervisningsmaterialer

Om En forfatter kommer til Nyborg

Essayet kan læses som en rapport om den opgave, forfatteren har udført ved at bosætte sig i en kort periode i Nyborg og nedfælde sine oplevelser på baggrund af samtaler med lokale borgere.

Temaer

Forfatteren som turist
Mødet med det fremmede

Ind i teksten

  • Læs teksten igennem og gengiv kort, hvem forfatteren har talt med, og hvad han har set. Hvem repræsenterer de? Hvilke typer af oplevelser han har fået?

Inde i teksten

  • Karakteriser måden, han beskriver sine oplevelser på – kritisk, neutralt, begejstret?
  • Sammenfat, hvordan byen Nyborg præsenteres af byens repræsentanter og fremstilles af forfatteren.

Ud af teksten

Forfatteren runder sin rapport af med en tanke om sin rolle som forfatter.

  • Diskuter i klassen, om der er en grund til, at føler sig som en ”forfatter fra gamle dage”.
  • Diskuter ligeledes den følgende formulering: ”en forfatter, som spiller, at han er forfatter i en fiktiv fortælling.” Har det noget at gøre med den opgave og den modtagelse i byen, han har fået?

© Henrik Poulsen – Medier og læring I/S