Undervisningsside for En arkitekturfortælling i børnehøjde *
Hvem er Hillerød?
Hillerød ligger i centrum af Nordsjælland og er by for et stort opland. Midt i byen ligger Frederiksborg Slot, der blev bygget omkring år 1600 af kong Christian d. IV. Slottet regnes for Nordens største renæssanceslot.
På Hillerød Kommunes hjemmeside præsenteres byen på denne måde:
”I Hillerød Kommune er der lidt for enhver smag. Med Frederiksborg Slot som sit smukke vartegn og skoven som nabo er Hillerød Kommune et godt udgangspunkt for at kombinere kultur, friluftsliv og shopping. Vi er hjertet i Nordsjælland, der forbinder Nordsjælland med København.” – Kilde
Malene Abildgaard

En arkitekturfortælling i børnehøjde *
Af Malene Abildgaard

Man siger, at arkitektur sætter sig i kroppen. At oplevelsen af rum og mellemrum huskes helt ned i tæerne. Farverne, formerne, lugtene, lydene, lyset, materialerne og temperaturen. Jeg møder Hillerød med min krop; mine ben måler længden af de historiske gader og bredden af det centrale torv. Mit hår flyver i vinden og lander først, da jeg drejer om hjørnet. Min kropsvægt møder den tunge port og min hånd griber om det gamle, kolde håndtag. Regnen lyder anderledes herinde. Det samme gør min stemme, og der dufter lidt af våd jord. Mine øjne går på opdagelse; over facader og slottet, Frederik VII og slottet, søen og slottet, Dræberbakken og slottet, skoven og slottet. Frederiksborg Slot. Et stykke arkitektur og historie. Bygget efter alle renæssancensRenæssancen (fransk: renaissance, genfødsel) er perioden fra 14. til det 17. århundrede. Den betragtes som broen mellem middelalderen og den moderne tid og begyndte som en kulturel bevægelse i Italien i den sene middelalder og bredte sig til resten af Europa. regler og på ingen måde til at komme uden om.
Man siger, at mennesker former byer og at byer former mennesker. At den ramme, som arkitekturen danner om vores hverdag, påvirker og former den måde, vi lever på. I Hillerød former slottet byen. Højden på byens huse, barokhaven og de lange kig, stierne langs søen, skoven og det særlige parforcejagtlandskabChristian d. 5. omdannede de kongelige nordsjællandske jagtmarker til parforcejagtsystemet. Han blev i 1680’erne, inspireret af besøg på pragtslottet Versailles (Frankrig). Landskabet blev udformet med snorlige skovveje i et mønster af stjerner, omgivet af kvadrater, som i en barokhave. Der var tale om en storslået iscenesættelse af den enevældige konges magt over naturen.. Alt sammen anlagt og formet for at give udsigt og plads til slottet. Samtidigt giver det plads til hillerødderne. Plads til at lade kunstnere bo i en tidslomme af materialer, farver og vinduesstørrelser i Ing. Larsens baggård. Plads til at lade gamle, grønne og lidt skæve Solvang ligge, hvor den altid har ligget. Plads til at bruge et mindesmærke som siddemøbel, og til at lade bibliotekets store vandrehal være rummelig og huse gratis fællesspisning. Plads til at vente med at omdanne p-pladserne på byens bedste beliggenhed indtil det helt rigtige projekt er der. Plads til at lade PosensEt grønt område ved slotssøen overgang mellem lyder af biler og legende børn overraske med tonerne fra et dansegulv i 1990’erne. Og plads til at blande sig i debatten om højhuse, biler ud af byen og en kommende arkitekturpolitik. Plads til at lade hillerødderne gro.
Man siger, at arkitektur sætter sig i kroppen. Hillerød har sat sig i min.
Hvem er Malene Abildgaard?
Uddannet arkitekt, arkitekturformidler, forfatter og selvstændig arkitekturformidler og senior formidlingskonsulent i Utzon Center. Malene Abildgaards udgivelser handler om arkitektur og design formidlet til børn og unge.
I samarbejde med arkitekten Julie Dufour har Abildgaard skabt firmaet My Little Architect. På firmaets hjemmeside står følgende om at opleve arkitektur:
”Gennem arkitektur brugt som kreativ arbejdsmetode arbejder My Little Architect med at styrke børns kreative og innovative tankegang. Vi inspirerer børn til at blive bedre til at se og opleve – til at nærstudere de fysiske rammer lige fra fortovets materialer og rytmen i en facade til de organiske former og rum i naturen, og derigennem blive i stand til at skabe egne små arkitekturværker.” – Kilde
Undervisningsmaterialer
Om En arkitekturfortælling i børnehøjde
Temaer
Krop og by
Forfatteren som turist
Ind i teksten
Teksten er formet som et lille essay. Forfatteren reflekterer over en begivenhed, et møde eller en lokalitet. Malene Abildgaard har mødt Hillerød.
- Gør kort rede for forfatterens tanker om sit møde med Hillerød.
Inde i teksten
Teksten rummer en præmis, en forudantagelse, og et perspektiv.
- Hvis den første sætning ”Man siger, at arkitektur sætter sig i kroppen.” er tekstens præmis, hvordan styrer den så forfatterens oplevelser gennem Hillerød?
- Ordet ’plads’ er et nøgleord. Beskriv i hvilke betydninger, det anvendes. Beskriv ligeledes perspektivet i sætningen ”Plads til at lade hillerødderne gro.”
Ud af teksten
Forfatterens refleksioner over Hillerød tager udgangspunkt i hendes sansninger af byen.
- Sammenfat, hvad der ifølge Malene Abildgaard kendetegner Hillerød.
- Sammenlign det med kommunens egen beskrivelse.
© Henrik Poulsen – Medier og læring I/S