Undervisningsside for Barndom på Galgen *

Hvem er Albertslund?

Albertslund er en forstadskommune til København. I 1970’erne oplevede den en voldsom tilvækst. Store dele af kommunen blev bebygget med tæt, lav bebyggelse i form af række- og kædehuse. Kommunen blev anlagt med et omfattende stisystem og var i det hele taget en foregangskommune for et moderne forstadsliv. Mange flyttede til kommunen fra stenbroen i København.

På kommunens hjemmeside beskrives det sådan:

”Kun 20 minutter fra Rådhuspladsen i København ligger Albertslund. Omgivet af skov og grønne områder er det en by, hvor boligområder og natur går hånd i hånd. Over 60 % af Albertslund Kommune er dækket af skov og grønne områder.” – Kilde

Morten Ramsland

Barndom på Galgen *

Af Morten Ramsland

Det var farmor og farfar, der flyttede herud og lærte alle at sortere affald, for Galgebakken var et godt sted for børn med sine stier og grønne områder. Her byggede far sæbekassebiler som dreng, han fiskede i søerne, men fangede nu aldrig noget. Han legede med de andre børn i de langstrakte landskaber af lave boligblokke. Til sidst blev han træt af det grønne og ville hellere ind til Bytorvet. Senere rykkede han ind på værtshusene. Farmor og farfar kunne ikke lide det. Når far fortalte dem historier om Thai-Torben, rystede de på hovedet. En dag sagde han:

”Jeg flytter til København og kommer aldrig tilbage til det her sted.”

Da jeg blev født få år senere, begyndte Galgebakken, Vestskoven, cykelstierne og Albertslundbjerget imidlertid at genopstå i hans drømme, og da der blev et rækkehus ledigt på Galgen, flyttede vi herud.

”Det er et ganske udmærket sted for børn at vokse op,” sagde far og kløede sig på sin skallede isse.

Jeg byggede selvfølgelig ingen sæbekassebiler, men jeg tog på ekspeditioner i Vestskoven. Ligesom far kunne vi cykle alle vegne uden at krydse en eneste vej og kælke på Albertslundsbjerget. Jeg fiskede en del, også selv om jeg aldrig fangede noget.

Mange tror, at man går rundt med et jernrør i baglommen her i Albertslund, men sådan er det ikke. Her er ingen Thai-Torben længere. Nu har de andre navne. Sidst farfar kom på besøg med sin rollator, forsøgte jeg at lære ham Albertslund-tegnet:

”Sådan her,” sagde jeg og formede et A med fingrene. ”Så kan alle se, at vi er stolte af vores hood.”

”Her er nu skønt her i vores grønne Albertslund,” sagde farfar. Han er begyndt at sige de samme sætninger igen og igen. Det med det grønne taler han om i det uendelige.

Jeg snakker ikke højt om det, men jeg har længe været træt af alt det grønne og vil hellere ind og hænge ud ved Bytorvet, og når jeg først står derinde, siger jeg tit: ”Jeg skal væk herfra.”

Det bliver nok bare ikke for altid. Mine egne børn skal bo tæt på Albertslundbjerget, de skal cykle på stierne. Og så skal vi selvfølgelig ud og fiske. Også selv om man egentlig aldrig fanger noget her i Albertslund.

Undervisningsmaterialer

Om Barndom på Galgen

Temaer

Hjemstavn og vejen væk
Flere generationer

Ind i teksten

Der er tale om en kort novelle, der rummer en fortalt tid, der dækker over tre generationer.

  • Udarbejd et kort handlingsreferat.
  • Fortæl, hvad I umiddelbart synes om novellen.

Inde i teksten

Novellen er en jeg-fortælling. Det er fortællerens tanker om Albertslund, der former handlingen.

  • Følg de tre generationer af familien, der er flyttet til og fra Albertslund. Hvad har motiveret dem?
  • Hvilke tanker har fortælleren om, hvor hans egne børn skal bo? Hvorfor?
  • Fortælletiden er kort, den fortalte tid er lang. Prøv at fastlægge den historiske tid gennem de tre generationer, hvis fortælleren er en ung mand i 2019.

Ud af teksten

Novellen skildrer Albertslund gennem tre generationer.

  • Sammenfat, hvilke kvaliteter der knytter sig til byen, og vurder dem i forhold til de behov, man har på forskellige tidspunkter af sit liv.
  • Sammenlign Albertslunds værdier med kommunens egen beskrivelse.

© Henrik Poulsen – Medier og læring I/S