En genre er en betegnelse for en gruppe tekster, der rummer en række fællestræk. Litterære tekster kan tilhøre den episke genre (fortællende prosa), den lyriske genre (stemningsbeskrivende poesi) den dramatiske genre (sceniske tekster) og essaygenren (reflekterende tekster.
Digtet
Digtet tilhører den lyriske genre. Digtet benytter ord og vendinger, vers og rim, der fremkalder rytme og klange, og det anvender meget billedsprog. Typisk skildrer det stemninger og tanker gennem et subjektivt digterjeg.
Essayet
Essay betyder ’forsøg’. Genrebetegnelsen dækker over, at forfatteren har frie muligheder til at skrive en tekst, hvor iagttagelser og refleksioner blandes på en original måde. Udgangspunktet er et emne, der personligt optager forfatteren.
Kaspar Colding Nielsen Nassrin El Halawani Jesper Stein Malene Abildgaard Victor Boy Lindholm
Illustrerede fortælling, den
I den illustrerede fortælling indgår tekst og illustration i et organisk hele. Illustrationer kan være bærende (som i en tegneserie), eller teksten kan være bærende (som i en fortælling med udvalgte illustrationer), eller tekst og illustration kan understøtte hinanden (som i en billedbog for børn).
Kortprosaen
Kortprosa er en genre, der låner træk fra de andre litterære genrer, ofte i en eksperimenterende form. Den er meget kort, men ofte tilsvarende kompleks, fuld af tomme pladser og underbestemtheder.
Charlotte Weitze Line-Maria Lång Lone Theils Jonas T. Bengtsson
Novellen
Novellen tilhører den episke genre. Epik betyder ’fortælling’. I en novelle formidler en fortæller en historie, der som regel er enstrenget med en handling og tager udgangspunkt i en konkret begivenhed. Ofte har novellen en overraskende slutning.
Morten Ramsland Gunvor Ganer Krejberg Thøger Jensen Christina Englund Rebecca Bach-Lauritsen Ida-Marie Rendtorff Sara Linderoth Bouchet Thorstein Thomsen Sissel Bergfjord Trisse Gejl Kenneth Bøgh Andersen
© Henrik Poulsen – Medier og læring I/S