En genre er en betegnelse for en gruppe tekster, der rummer en række fællestræk. Litterære tekster kan tilhøre den episke genre (fortællende prosa), den lyriske genre (stemningsbeskrivende poesi) den dramatiske genre (sceniske tekster) og essaygenren (reflekterende tekster.

Digtet

Digtet tilhører den lyriske genre. Digtet benytter ord og vendinger, vers og rim, der fremkalder rytme og klange, og det anvender meget billedsprog. Typisk skildrer det stemninger og tanker gennem et subjektivt digterjeg.

Erik Trigger

Essayet

Essay betyder ’forsøg’. Genrebetegnelsen dækker over, at forfatteren har frie muligheder til at skrive en tekst, hvor iagttagelser og refleksioner blandes på en original måde. Udgangspunktet er et emne, der personligt optager forfatteren.

Kaspar Colding Nielsen   Nassrin El Halawani   Jesper Stein   Malene Abildgaard   Victor Boy Lindholm

Illustrerede fortælling, den

I den illustrerede fortælling indgår tekst og illustration i et organisk hele. Illustrationer kan være bærende (som i en tegneserie), eller teksten kan være bærende (som i en fortælling med udvalgte illustrationer), eller tekst og illustration kan understøtte hinanden (som i en billedbog for børn).

Tove Krebs   Hanne Kvist

Kortprosaen

Kortprosa er en genre, der låner træk fra de andre litterære genrer, ofte i en eksperimenterende form. Den er meget kort, men ofte tilsvarende kompleks, fuld af tomme pladser og underbestemtheder.

Charlotte Weitze   Line-Maria Lång   Lone Theils   Jonas T. Bengtsson

Novellen

Novellen tilhører den episke genre. Epik betyder ’fortælling’. I en novelle formidler en fortæller en historie, der som regel er enstrenget med en handling og tager udgangspunkt i en konkret begivenhed. Ofte har novellen en overraskende slutning.

Morten Ramsland   Gunvor Ganer Krejberg   Thøger Jensen   Christina Englund   Rebecca Bach-Lauritsen   Ida-Marie Rendtorff   Sara Linderoth Bouchet   Thorstein Thomsen   Sissel Bergfjord   Trisse Gejl  Kenneth Bøgh Andersen

© Henrik Poulsen – Medier og læring I/S