Som led i Dansk Forfatterforenings projekt ’Hvem er Danmark?’ rejser 20 forfattere ud for at undervise over 500 skoleelever i kreativ skrivning og historiefortælling. Forfatterne var i foråret udsendt til 20 forskellige danske byer, hvor de gennem ugen samlede inspiration til fortællinger med udgangspunkt i byerne. Forfatternes tekster er klar og bringes i nu i lokalaviser landet over.

 

Lokalforankret litteratur og fremtidens læsere

I foråret var de 20 forfattere udsendt til 20 byer – bl.a. Ringkøbing, Faaborg og Korsør – for at samle inspiration. Det er der kommer 20 tekster ud af, som alle bringes i en lokalavis, så den kommer ud til læsere i det område, hvor den litterære inspiration først opstod.

Jeg tror, det at skrive om Korsør har været den sværeste skriveopgave jeg nogen sinde har været på. For selvfølgelig kan jeg ikke indfange bare en brøkdel af hvad byen står for. I stedet endte jeg derfor med at fokusere på det nære og skrive på den stemning jeg havde, da jeg vendte hjem efter en helt fantastisk uge i en by, som jeg kom til at holde uendeligt meget af.”  siger forfatter Gunvor Ganer Krejberg

” Mennesker og steder er tæt knyttet sammen. Steder præger os, og vi præger steder. Derfor er Hvem er Danmark et fedt projekt, for det handler om begge dele. Om de spor vi sætter, og om de spor der bliver sat i os. Hvorfor er det vigtigt at unge mennesker læser, hvorfor er det vigtigt at de skriver? Svaret er identitet. Svaret er empati. Svaret er at blive til i sin verden. Er der noget vigtigere end det?” siger forfatter Ida-Marie Rendtorff

I de kommende måneder rækker forfatterne skrivestafetten videre: over 500 skoleelever deltager i en skrive-workshop, og Dansk Forfatterforening udskriver i september en national skrivekonkurrence for udskolingselever i hele landet. Præmien bliver en tur til Bogforum 2019, hvor ’Hvem er Danmark?’-teksterne læses højt af skuespiller Jens Albinus.

Forfatterne deltager desuden i et arrangement på det lokale bibliotek, hvor byens borgere kan møde skribenten og høre om hans/hendes ophold i byen og hvordan det udviklede sig til en tekst.

Projektet er sat i søen for at skabe gode læseoplevelser i hele landet og er støttet af Nordea-fonden med 2,3 millioner.

Flere skal opleve glæden ved at skrive og læse – og nyde godt af de nære, sociale fællesskaber, som litteratur kan skabe. Selvom vi er en lille, kompakt nation, kan Danmark stadigvæk byde på mange lokale og regionale forskelle. Denne mangfoldighed er en styrke, som Forfatterforeningen også bidrager til at synliggøre, dyrke og værdsætte”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

 

 

Det litterære Danmarkskort

Alle 20 tekster samles til sidst i et online litterært Danmarkskort her på hjemmesiden, hvor der også skal ligge undervisningsmateriale i tre år frem, og DR producerer desuden en podcastserie om forfatternes møde med byerne.

 

Hvor skal forfatterne hen og hvornår?

By Forfatter Dato
Korsør Gunvor Ganer Krejberg 28. august
Herlev Sara Linderoth Bouchet 28. august
Herning Sissel Bergfjord 28. august
Aalborg Line-maria Lång 29. august
Ishøj Erik Trigger 4. september
Nykøbing falster Jonas T. Bengtsson 4. september
Gellerup Charlotte Weitze 5. september
Ringkøbing Thorstein Thomsen 10. & 11. september
Rudkøbing Jesper Stein 11. september
Ikast Tove Krebs Lange 11. september
Hjørring Hanne Kvist 11. september
Nykøbing Sjælland Thøger Jensen 12. september
Faaborg Nassrin El Halawani 16. september
Ærø Lone Theils 17. september
Kolding Rebecca Bach-Lauritsen 18. september
Aarhus Ida-Marie Rendtorff 19. september
Hillerød Malene Abildgaard 19. september
Albertslund Morten Ramsland 23. september
Nyborg Kaspar Colling Nielsen 24. september
Aabenraa Christina Englund 3. oktober