Hvem er Nyborg?

Af Kaspar Colling

I foråret besøgte Kaspar Colling Nielsen Nyborg, for at samle inspiration til en ny fortælling om byen. Nu er han i gang med at skrive, og til september bliver teksten bragt i lokalavisen og her på siden. Læs med og se, om du kan spejle dig i den bid af Danmark, Kaspar Colling Nielsen skriver frem.

D. 24. september 2019 besøger Kaspar Colling Nielsen endnu engang Nyborg, hvor han afholder workshops på den lokale skole og deltager i et åbent arrangement på det lokale bibliotek.

Følg med her, når Kaspar Colling Nielsen besvarer spørgsmålet: Hvem er Nyborg?

En forfatter kommer til Nyborg

Af Kaspar Colling Nielsen

Da jeg for nylig var på besøg i Nyborg i en uge, udsendt af forfatterforeningen, følte jeg mig som forfatter på en måde, jeg aldrig har prøvet før. Alle i Nyborg vidste jeg kom på besøg, sådan virkede det i hvert fald. Jeg tror der må have stået noget om det i lokalavisen. I hvert fald hilste folk venligt på mig på gaden. Da jeg meldte min ankomst på det lokale bibliotek, som ligger i centrum i en meget smuk modernistisk bygning lige ved slottet, var der en lokal journalist til stede, og bibliotekets ansatte bød mig hjertelig velkommen og gav mig en kurv med lokale specialiteter. Dagen efter fik jeg en særomvisning på Nyborg Slot af en historiker, selvom slottet i øjeblikket er lukket pga. renovation. Nyborg Slot blev bygget i 1170 og er imponerende smukt. Historikeren viste mig de rum og sale, hvor nogle af de vigtige danmarkshistoriske begivenheder har fundet sted. Det var i riddersalen på Nyborg Slot, at Erik Klipping underskrev den første danske lov, og i samme sal hvor Margrete I tog magten. Dronning Margrete I boede på slottet i sin regentperiode fra 1387 til 1412, hvor hun dannede Kalmarunionen, hvor Sverige og Norge var del af det danske rige. Nyborg var de facto hovedstad i Danmark i middelalderen.

Den følgende dag viste byens borgmester mig rundt i Nyborgs historiske centrum, som er meget velbevaret. Byen minder lidt om Helsingør, bare uden de grimme sprutforretninger til svenskerne, og alt tegner da også til, at Nyborg i nær fremtid bliver optaget på UNESCOS verdensarvsliste. Det er tydeligt, at Nyborgs rige historie betyder meget for byen. Hver sommer er der i juli middelalderfestival på pladsen foran slottet med madmarkeder, boder, lansekampe og meget mere og samme måned afholdes de såkaldte voldspil, hvor et populært teaterstykke bliver opført på slottes volde under åben himmel. Min sidste aften i byen var jeg til premiere i det lokale teater for at se musicalen ”Mød mig på Cassiopeia” fra 1951. Hele byen var der. Unge og gamle, rige og fattige, og jeg hilste på alle dem, jeg havde mødt i løbet af ugen. Mens jeg sad på balkonen og hørte de smukke sange af Kai Normann Andersen, ikke mindst ”Den allersidste dans”, følte jeg mig som en forfatter fra gamle dage, eller måske snarere en forfatter, som spiller, at han er forfatter i en fiktiv fortælling. Det føltes som at være med i et afsnit af Matador. Et afsnit, hvor byen får officielt besøg af en forfatter fra København.